Mange unge gutter og jenter trener mye og ofte, stort sett på kunstgress, er det viktigste å benytte tilsvarende sko som din favorittspiller? Her er litt info hva en bør tenke på når det gjelder hvilken type sko en velger.
Vi skal ikke altfor mange år tilbake da fotballsko med TF-knotter var det eneste «gyldige» alternativet for spill på kunstgress her til lands. Fotballsko med TF-knotter (Turf) kjennetegnes av mange små, lave og myke gummiknotter, og er beregnet for spill på grus, kunstgressbaner og andre harde underlag.
I likhet med AG-knotter til kunstgress består fotballsko med TF-knotter av flere små og lave knotter, men knottene er her enda flere og lavere enn på AG-modellene. TF-knotter er dessuten med på å hindre at man sitter fast i underlaget og får unødvendige vridninger, samtidig som overdelen ofte kan være forsterket i frontpartiet slik at slitasjen blir minimal.
Godt grep og feste på kalde vinterdager
Fotball spilles hele året i Norge, og det betyr ofte flere vintermåneder hvor kunstgressbanene både kan være snøbelagte, frosne, isete og rimete. På slike underlag vil TF-knotter i veldig mange tilfeller være det beste alternativet for å unngå dårlig grep og feste, noe flere opplever med gress- og kunstgressknotter. Men ha i bakhodet at TF-knotter ikke fungerer på samme måte på nyere og våte kunstgressbaner med «høytstående» gress.
Mengdetrening
Fotballsko til kunstgress fungerer ypperlig som mengdetreningssko. Og for noen vil det til og med være det eneste alternativet. Men hva defineres egentlig som mengdetrening? Her er det nok individuelle forskjeller, men de som spiller fotball 3-7 dager i uken – og spesielt de som spiller flere ganger daglig – bør falle inn i denne mengdetreningskategorien. For barn og unge, som ofte spiller på flere ulike underlag i løpet av en dag eller uke, er slike TF-sko et meget gunstig valg for å avlaste føttene. Fordelen med slike TF-sko er at de er robuste og fungerer veldig godt for de fotballivrige.
Minimal belastning
En annen fordel med TF-knotter er at de gir vesentlig mindre belastning enn eksempelvis fotballsko med gress- eller kunstgressknotter. De mange små og myke gummiknottene fordeler seg nemlig over hele yttersålen og sørger på den måten for at vekten din fordeles jevnt og ikke på spesielle områder av skoen.
Fotballsko med TF-knotter er derfor et veldig godt alternativ for spillere som eksempelvis er i opptrening etter skade eller sliter med dårlige knær og rygg. TF-sko er samtidig et godt valg for de eldre og de som sliter med en gammel «fotballkropp» for å skåne kroppen mest mulig.
God demping
I motsetning til fotballsko for gress og kunstgress, så har fotballsko med TF-knotter tradisjonelt god demping i mellomsålen og hælpartiet. Kombinasjonen av knottene og dempingen i yttersålen gjør derfor at slitasjen på både kropp og sko blir redusert til et minimum.
Dårlige kunstgressbaner
Vi har etter hvert fått flere gode og nyere generasjons kunstgressbaner i Norge, men fremdeles spilles det mye fotball på eldre, harde og slitte kunstgressbaner. På disse banene er fotballsko med TF-knotter et naturlig og åpenbart valg – uansett alder. Spiller du ofte på slike typer underlag , så bør du derfor vurdere TF-knotter for å skåne bein og kropp mest mulig, eller ha skoene klare i fotballbagen når du trenger dem.
Kort oppsummert
Derfor bør du vurdere TF-knotter neste gang du skal kjøpe fotballsko:
- Et åpenbart valg til alle som spiller på grus, samt eldre, harde og slitte kunstgressbaner.
- Fotballsko med TF-knotter er robuste og tradisjonelt godt dempet, og fungerer derfor utmerket som mengdetreningssko for å avlaste føttene.
- Flat yttersåle med mange små knotter som fordeler vekten din over hele yttersålen og gir minst mulig belastning.
- For de med dårlige knær og rygg, eller til opptrening etter skade.
- Til fotballivrige barn og unge for å unngå slitasje- og belastningsskader når det spilles fotball på flere ulike typer underlag i løpet av en dag eller uke.
- Det beste alternativet for grep og feste på snøbelagte, frosne, isete og rimete baner.